In ons dagelijks leven hebben we niet altijd oog voor de aangename en prettige dingen om ons heen. Als gevolg hiervan missen we kansen voor positieve ervaringen en positieve emoties – de bouwstenen van blijvend geluk. Onderzoek duidt erop dat we de voordelen van de goede dingen om ons heen ten volle kunnen ervaren, wanneer we er bewust van genieten in plaats van ze aan ons voorbij te laten gaan of ze als vanzelfsprekend te beschouwen. Dit is een basisoefening die ons helpt om te leren genieten van de overvloed aan goede dingen om ons heen – niet door naar een of ander exotisch oord te gaan, maar door meer aandacht te schenken aan dingen die we kunnen zien, horen of ruiken en die we vaak negeren..

Van dingen genieten helpt ons het effect van positieve dingen op ons gevoelsleven te versterken. Ze dringen dan diep bij ons binnen en blijven bij ons, ook als ze al lang voorbij zijn.

Wanneer we in harmonie komen met onze omgeving, verbinden we ons ook eerder met de mensen om ons heen, ook al gebeurt dit door alleen maar naar elkaar te glimlachen..

Oefening

Stop

Neem 20 minuten de tijd om buiten een wandeling te maken.

Kijk

Probeer terwijl je wandelt zoveel mogelijk positieve dingen om je heen waar te nemen. Dit kunnen bezienswaardigheden, geluiden, geuren of andere gewaarwordingen zijn. Bijvoorbeeld een enorm grote boom die je nooit eerder opgemerkt hebt; de bjjzondere   architectuur van een gebouw bij je in de buurt; de dans van het zonlicht op een raam of in een plas water, de geur van gras of bloemen, of de manier waarop mensen een weg zoeken in drukke straten.

Registreer deze dingen bewust – laat ze niet zomaar aan je voorbij gaan. Stop iedere keer wanneer je iets hoort of ziet eventjes en zorg er voor dat je het echt in je opneemt. Probeer te ontdekken wat er voor jou zo aangenaam aan is.

Ga

Schrijf drie dingen op die je tijdens ‘genietend wandelen’ hebt opgemerkt. Als je wilt, kun je een tekening maken van wat je het mooist vond.


Bewerking van ‘Savoring Walk’ hoofdstuk 25 uit Stop Look Go, A Grateful Practice Workbook and Gratitude Journal (Gary Fiedel en Karie Jacobson, 2016).

Annemarie Verschoor – ten Dam