Vraag: Uw website is interessant en geeft veel informatie. Ik geloof in dankbaar leven en ik probeer het iedere dag te oefenen. Mijn vraag is: ‘Wie moeten we volgens u dankbaar zijn? God, god, goden, de natuur, het universum? Dank u voor uw hulp. – Danny

Antwoord:  Beste Danny,

Dank je voor je vriendelijke woorden over de website en voor je inzet om dankbaar leven te oefenen. Ik draai jouw vraag om: ‘Wie ben jij dankbaar?’  Het antwoord verschilt van persoon tot persoon. De een komt uit een streng religieuze traditie die God prijst voor alle gaven in dit leven. Iemand anders waardeert misschien hoeveel ze gekregen heeft van haar voorouders of van de Aarde en kan haar dankbaarheid op deze bronnen richten. Weer iemand anders zegt misschien ‘Ik weet niet wie ik dankbaar ben! Ik weet alleen dat mijn leven soms overstroomt van een gevoel van fundamenteel welzijn, zelfs – vreemd genoeg –  op de moeilijkste momenten.’ Er bestaat geen boek met voorschriften waarin staat dat een van deze benaderingen beter is een andere.

In zelfhulpgroepen wordt vaak gesproken over een Hogere Macht ‘wat je je daar dan ook bij voorstelt.’ Om dit te begrijpen vanuit het perspectief van dankbaarheid, kun je de beeldspraak ‘een geschenk ontvangen’ gebruiken. Soms is duidelijk van wie het afkomstig is. Je bent water dankbaar omdat dit je dorst lest. Je bent een goudkleurige eik dankbaar voor de inspiratie die haar schoonheid jou geeft. Je bent je beste vriend dankbaar voor zijn vriendschap.

Maar bij sommige geschenken is het minder duidelijk. Aan wie heb ik mijn vermogen om lief te hebben te danken? Aan wie heb ik mijn leven te danken? Door de eeuwen heen hebben deze geschenken in de harten van  mensen een gevoel van ontzag opgeroepen. Je kunt je zelfs afvragen waarom er überhaupt iets is. Als je dan al geen beeld hebt van de Gever van alle goede Gaven, waarom dan niet gewoonweg leven vol verwondering, zoals wanneer iemand je een diamant zou geven zonder zijn naam achter te laten? Is juist jouw verbazing over deze overweldigende vrijgevigheid niet een vorm van dankbaarheid?

Probeer je eens voor te stellen hoe anders onze wereld eruit zou zien als we alleen al dankbaar zouden zijn voor de voor de hand liggende bronnen: Als we de Aarde zouden waarderen en respecteren om haar overvloed! Als we ontzag zouden hebben voor oudere mensen omdat ze hun moeizaam verworven ervaringen laten rijpen tot wijsheid! Als we kinderen zouden waarderen om hun verrassende inzichten en hen beschermen zoals een roos ons gegeven door een engel. Stel je voor dat we vertrouwen in onszelf zouden kunnen versterken door te proberen het leven  beter te leren kennen en te begrijpen! Of we nu wel of niet in een onzichtbare, welwillende Macht geloven, we hoeven maar om ons heen te kijken om te beginnen aan een reis van dankzeggen.

Met hartelijke groet,
Patricia Campbell Carlson


Lid van het team van gratefulness.org (2001-2013) en voormalig directeur van A Network for Grateful Living.

Vertaling: Annemarie Verschoor – ten Dam